Onze missie


Vzw Mensenzorg streeft twee doelen na:

Steunen van hulpbehoevenden

Onze eerste zorg is natuurlijk de hulpbehoevenden in onze samenleving steunen. Vaak zijn we ons er niet van bewust, maar armoede is iets van alle tijden en plaatsen. Ook hier, in onze westerse samenleving, heerst er nog te veel armoede.

Zo geeft maar liefst een vijfde van de Belgen aan moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen. De laatste cijfers van de Europese armoede indicator bevestigen dit. 20 procent van de Belgische bevolking zou een risico lopen op armoede of sociale uitsluiting.

Armoede is dus zeker ook in België een groot probleem. Een ontslag, een relatiebreuk, een aanslepende ziekte… het kan iedereen overkomen. Daarom willen we graag een steentje bijdragen aan zij die het nodig hebben.

Neem hier zeker eens een kijkje voor meer concrete cijfers in verband met armoede in België en de rest van Europa.

Verkleinen van de afvalberg

Een tweede doelstelling is de afvalberg te verkleinen. We produceren elk ruim één kilogram afval per dag waardoor de afvalberg blijft groeien. Hier hoort ook textielafval bij. Vaak is dat soort afval nog perfect geschikt voor product- of materiaalhergebruik. In het eerste geval wordt de kleding gewoon opnieuw gedragen. Bij materiaalhergebruik krijgt de kleding een nieuwe toepassing. Zo kunnen de stoffen bijvoorbeeld dienst doen als poetsdoeken, matrasvulling of isolatiemateriaal en gaat er niets verloren.

In plaats van overtollige kledingstukken weg te gooien, kan je ze dus beter meegeven aan onze vzw. Want wat jij niet meer nodig hebt, kan een ander misschien nog gebruiken. Zo beperken we samen onze ecologische voetafdruk.

Meer weten over duurzaam consumeren?